diumenge, 13 de novembre de 2016

Exposició "Respecte i tolerància"Amb motiu del dia de la tolerància i del respecte (16 de novembre) el nostre institut celebra la setmana del respecte impulsada pel professorat de cultura  valors  i per l’alumnat de 3r. La biblioteca del centre ha volgut col·laborar-hi amb una exposició bibliogràfica i una guia de lectura.
La guia i l’exposició estan dividides 6 àmbits: El rovell de l’ou tracta d’escrits filosòfics i declaracions institucionals sobre la tolerància; Cap abús i Guerres i dictadures: tolerància zero mostren situacions en què no podem ser permissius; Fora distintius i etiquetes;  Ens coneixem, ens descobrim i Diàleg i solidaritat per construir un món millor mostren protagonistes en què actuen de manera tolerant, respectuosa, solidària, crítica, trencant estereotips i ofereixen una mirada coeducativa, àmplia i diversa del món i de les persones que l’habiten.

EL ROVELL DE L’OU

Filòsofs il·lustrats com Voltaire o Locke són els primers que van escriure sobre la tolerància i van obrir el camí que va dur a la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà el 1789. Després de l’horror que va suposar la II Guerra Mundial, la ONU va elaborar la Declaració Universal dels Drets Humans (1948). Per enfortir la tolerància i el respecte entre les cultures, els pobles i les persones, la ONU va proclamar la Declaració de Principis sobre la Tolerància , que van adoptar els països membres de la UNESCO el 16 de novembre de 1995, que es va convertir en el Dia Internacional par a la Tolerància.

Locke: Carta sobre la tolerancia (Biblioteques Públiques del Districte Horta-Guinardó)Situacions en les que la tolerància mai pot ser permissivitat. Davant de situacions d’abús, tant l’assetjament, com la violència masclista, cal actuar!

Paraules emmetzinades

La mosca. Assetjament a les aules (Biblioteques Públiques del Districte Horta-Guinardó)


Situacions que ens posen en primer pla la necessitat de la lluita per la pau i pels drets humans; per la llibertat, la justícia i la dignitat dels éssers humans


Amb protagonistes  que accepten les diferències de les persones (sexualitats, capacitats,  maneres de fer i de viure diferents) amb respecte i naturalitat i que trenquen amb els estereotips establerts.


Julie y los lobos


Billy Elliot (Biblioteques Públiques del Districte Horta-Guinardó)

El rastre brillant del cargol (Biblioteques Públiques del Districte Horta-Guinardó)

El diari lila de la Carlota (Biblioteques Públiques del Districte Horta-Guinardó)

El síndrome de Mozart (Biblioteques Públiques del Districte Horta-Guinardó)

Amb protagonistes que encoratgen a valorar la riquesa de conèixer, comprendre, compartir… maneres de fer tan iguals i tan diferents per ajudar-nos a respectar procedències culturals diverses i vivències molt diferents a les nostres.


Amb protagonistes que cooperen amb iniciativa, coresponsabilitat, esperit crític i participació solidària.
A elles se’ls suposa un estat inconformista, transgressor. En el cas d’ells han après a reconèixer els sentiments i a expressar les emocions sense por a fer el ridícul davant la incomprensió aliena
Són persones creatives, comunicatives, crítiques i amb empenta que es comprometen en accions solidàries per millorar el món.
Diari d'Anna Frank

Be safe (Biblioteques Públiques del Districte Horta-Guinardó)